Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
head-small-image
NYILATKOZATOK - KITÖLTÉSI SEGÉDLETEK

FRISSÍTÉS!
2023-ban egy új adókedvezmény került bevezetésre (a 30 év alatti anyák adókedvezménye), melyre vonatkozóan készítettünk egy tájékoztatót, illetve kitöltési segédletet!
2023-ban megváltozott a családi adókedvezmény nyilatkozat is, melyet frissítettünk, segédletünknél már a legfrissebb verzió érhető el.Kedves Munkavállaló, Kedves Munkáltató!


Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtve, összeállítottunk egy közérthető anyagot a munkavállalókat érintő adókedvezményeket illetően.
Bízunk benne, hogy átolvasásával válaszokat nyújtunk Önök részére!

Sokak számára még ismeretlen, de az adóelőleg-nyilatkozatokat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is leadhatja!
Ez az adóelőleg-nyilatkozat beadásának legegyszerűbb módja, hiszen a NAV

  • a nyilatkozatot a rendelkezésre álló személyes adatokkal, illetve a korábbi nyilatkozatok adataival előre feltölti,
  • a nyilatkozatot a program leellenőrzi, hiba esetén jeleza kitöltött nyilatkozatot elektronikusan továbbítja az igénylő által megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.
  • az ONYA felületen kitöltött nyilatkozatot a NAV tárolja, így szükség esetén szerkeszthető, módosítható, ismételten beküldhető.

Az ONYA ügyfélkapus regisztrációval érhető el a NAV honlapján keresztül. (https://onya.nav.gov.hu oldalon.)

Amennyiben nem kíván élni az ONYA rendszerével, úgy papíralapon kell benyújtani az igényt.

Papír alapú nyomtatványok a ezen a linken (https://nav.gov.hu/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat) érhetőek el.

Ha papír alapon igényli az adókedvezmény figyelembevételét, akkor a nyilatkozatot két példányban kell kitölteni és átadni a munkáltatónak, kifizetőnek!
A nyilatkozat egyik példányát a munkáltatónak, másik példányát pedig Önnek kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülésig, azaz a bevallás benyújtásának évét követő 5. év végéig megőrizni.
Az adóelőleg-nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki összevonás alá eső rendszeres jövedelmet juttat. (pl.: megbízási díj)
Fontos, hogy a nyomtatványokat a NAV egységesítette, az adóév megadása a fejlécben kötelező! A munkáltató, kifizető a nyilatkozatot az adóéven belül, az átadást követő kifizetéseknél veszi figyelembe.

Ha a nyilatkozatban közölt adatok változnak, akkor köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni – ezt a jobb felső sarkában (Módosított nyilatkozat kódkockában) kell X-szel jelölni, és meg kell adni a módosítás dátumát. Fontos, hogy ez a dátum a változás dátuma legyen!
Ha év közben új munkáltatónál helyezkedik el és új nyilatkozatot tesz, az nem számít módosított nyilatkozatnak!
A nyilatkozatot minden esetben alá kell írni!

Alább az egyes adókedvezményekkel kapcsolatos kitöltési segédletünket találja: