Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
head-small-image
AL GHAOUI HESNA

AL GHAOUI HESNA

A magyar-szír származású Al Ghaoui Hesna 1978-ban született Debrecenben. Hesna a jogi diplomája megszerzését követően külpolitikai újságíróként kezdett el dolgozni a Népszabadságnál, később pedig a Magyar Televízió riportere lett, közel-keleti és afrikai háborús zónákat és krízisövezeteket járt be.
Munkájáért számos elismerést kapott, többek között kétszer nyert Kamera Hungária díjat, a Gázai övezetben forgatott riportja bekerült a 47. monte-carlói televíziós fesztivál döntős alkotásai közé. A libanoni palesztin menekülttáborokról készített riportjával pedig 2008-ban harmadik helyezést ért el a CNN World Report pályázatán. Tudósítói, újságírói munkásságát 2011-ben Prima Primissima díjjal jutalmazták, sajtó kategóriában.
Egyik legismertebb szakmai műve doku-riport műsora, melynek címe: Bábel, Hesnával, amely egy-egy különös témát és az emberi viselkedés mozgatórugóit járta körbe Magyarországról és a nagyvilágból.
Miután riporteri és háborús tudósítói munkája során megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is, alaposabban foglalkozni kezdett a témával, amelyről könyvet is írt, Félj bátran címmel. A könyvben – amely Hollandiában és Belgiumban is megjelent, - amellett érvel, hogy a félelmet lehet hajtóerőként is használni az életünkben, nem csupán háborús tudósítóként, hanem szülőként, társként, alkotóként, alkalmazottként vagy épp vezetőként a mindennapok során is. Kétgyermekes anyaként a félelem-bátorság témájával a gyerekeket is megszólította, Holli, a hős és a Soha ne add fel című gyerekkönyveivel. Legújabb kutatási témája a lelki alkalmazkodóképesség, a poszttraumás növekedés (PTG) és az, hogy hogyan tudunk nehéz helyzetekből nemcsak erőt meríteni, hanem egy krízisben akár a növekedés, tanulás lehetőségét is megtalálni. 2021-ben Fulbright kutatói ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ahol a Berkeley Egyetemen foglalkozott a témával. Munkája mellett a Hősök Tere kezdeményezés nagykövete és a tehetséggondozást támogató Edisonplatform gondolkodói körének tagja.

Előadásának címe: Krízisből erő.

VISSZA A PROGRAM FŐOLDALÁRA