head-small-image
Mindfulness
2020.03.03. 14:34

Mindfulness a vezetésban

Hogy milyen a mindful vezető?

Olyan ember, aki mások vezetése során megtestesíti a koncentrálóképességet, kreativitást és az együttérzést. Bár ezek a jellemzők általában megvannak bennünk, a „figyelemelterelés korszakában” sokszor háttérbe szorulnak.

Ezek az elterelő ingerek folyamatosan megpróbálják elterelni a figyelmünket a jelen pillanatról: tudatos figyelem nélkül rohanunk egész nap egyik meetingről a másikra – így aztán valódi igényeinket sokszor észre sem vesszük. A folyamatos elérhetőség és online jelenlét miatt a korábbinál még nehezebb megtalálunk a megfelelő munka-magánélet egyensúlyt: mivel az emailek és üzenetek bárhol és bármikor utolérnek, sokszor azt érezzük, hogy folyamatosan dolgozunk.

A tudatosság hiánya miatt amikor szorítani kezdenek a nyomasztó határidők és az elvárások, robotpilóta üzemmódban reagálunk: egyre jobban beszűkül az életünk és a figyelmünk és egyre kevésbé adjunk meg magunknak, azt, amitől fel tudnánk töltekezni. Egyre gyakrabban kapcsolunk robot-pilóta üzemmódba: észre sem vesszük, hogy mi történt a meetingen, amin részt vettünk (vagy épp ugyanígy „úszik el” egy egész nap).  A testünk jelen van ugyan, de az elménk valahol teljesen máshol jár: talán azt tervezgetjük, hogy majd a nyaralás során kipihenjük magunkat, vagy az otthoni problémákon rágódunk. Ugyanez otthoni is megtörténik: sokszor hiába mesél például épp arról a gyerek, hogy mi volt az iskolában, közben fejben bent ülünk az irodában és a problémákat oldjuk meg. Hiába gondoljuk, hogy jók vagyunk a multitaskingban, ilyenkor szinte mindig csökken a teljesítményünk, sokkal kevésbé tudunk itt és most figyelni, kevésbé tudunk bölcs döntéseket hozni és egyre kevésbé tudunk feltöltődni.  Összességében egyre kevésbé tudjuk megélni a vezetői szereppel járó pozitív élményeket és érzéseket, a figyelmünket egyre inkább a negatív oldal köti le.

A mindful vezető tehát olyan vezető, aki tudatosan erősíti a fókuszálásra és együttérzésre való képességét.  Erről ezt mondta William George, a Goldman Sachs igazgatósági tagja: „A meditáció elsődleges üzleti jelentősége abban áll, hogy ha teljesen jelen vagy a munkában, akkor hatékonyabb vezető leszel, jobb döntéseket hozol és hatékonyabban tudsz együttműködni másokkal…Általában nagyon elfoglalt életet élek. Ez a meditáció segít abban, hogy arra fókuszáljak, ami valóban fontos.”

Hogyan legyek mindful?  Figyeljem a légzésem és kész?

Számos vallási és filozófia hagyomány foglalkozik évszázadok, évezredek óta ennek az állapotnak a jelentőségével – az utóbbi évek orvosi, pszichológiai, neurológiai és genetikai kutatásai pedig tudományosan is igazolják pozitív hatásait. De mégis, mi az a mindfulness? Egy olyan különleges figyelmi állapot, melynek során figyelmünket kíváncsi, érdeklődő, nyitott módon irányítjuk a külső (az események, illetve más személyek) és belső élményeink (a testünk, érzéseink és gondolataink) felé. A gyakorlás egyik eleme például a légzésünk tudatos megfigyelése – a tudatosságot azonban természetesen nem csak így, hanem bármilyen élmény tudatos megfigyelésével gyakorolhatjuk. Jó gyakorlási lehetőséget biztosít például a tudatos étkezés, vagy a környezetünk hangjainak megfigyelése. A gyakorlás célja, hogy észrevegyük figyelmünk elkalandozását és nyitott, elfogadó módon viszonyuljunk önmagunkhoz és másokhoz.

Mindful leadership

A vezetői szereppel együtt járó számos kihívás és stresszor sok esetben nem kerülhető el – az a mód azonban, ahogy ezekre reagálunk, szabályozható. Nézzük, hogy ebben hogyan segíthet a tudatos jelenlét gyakorlása.

Megismerni az elmét. A tudatosság segít megismerni az elménk működését. Észrevehetjük, hogy mi mindenre hajlamos az elménk: vannak-e tipikus “sztorijai”, amiket kéretlenül, naponta többször levetít nekünk? Milyen torzításokra hajlamos – mennyire borúlátó, mennyire általánosít?

Hatékonyabban kezelni a stresszt. Ha ismerjük az elménk tipikus működését, hatékonyabban tudjuk kezelni a stresszhelyzeteket. Fel tudunk készülni arra, hogy hogyan reagáljunk, amikor az elménket beszippantja a múlton való rágódás (pl. „Máshogy kellett volna döntenem”), vagy a jövővel kapcsolatos szorongás („Hogy alakulnak a Q3 eredményei…?”). Csökken annak az esélye, hogy káros stresszkezelési módszerekhez nyúlunk (pl. dohányzás vagy alkohol).

Fókusz. A gyakorlás hatására egyre könnyebben tudjuk fenntartani a figyelmünket, az egyre kevésbé terelődik el – amikor pedig elterelődik, azt gyorsabban észrevesszük. Így munka közben képesek leszünk valóban a munkára fókuszálni, amikor pedig a családdal vagyunk, akkor képesek leszünk valóban velük lenni. (És elsajátíthatjuk azokat a viselkedési szabályokat, amelyek segíthetnek ebben – például a folyamatos elérhetőséget – és a folyamatos elterelés veszélyét – biztosító okoseszközök tudatos használatával).

Együttérezni önmagunkkal és másokkal. Vezetőként gyakran egyedül a teljesítmény lebeg a szemünk előtt: ez mind önmagunkra, mind az alattunk dolgozókra nagy nyomást jelent. A tudatos jelenlét gyakorlása segít észrevenni a valódi, mély szükségleteinket és segít időről – időre félretenni a hatékonyság iránti igényt. Paradox módon pont ez lesz az, ami hosszú távon javítja a teljesítményünket. A tudatos vezető nem csak önmagával, hanem másokkal kapcsolatban is képes az együtt érezni. Ebből fakadhat, hogy egy kutatás szerint a vezető mindfulness szintje hatással van a beosztottak kiégésre és arra, hogy mennyire elégedettek a munka-magánélet egyensúllyal. A rendszeresen meditáló Steve Jobs így összegezte az általa tapasztalt hatásokat:

„Ha csak ülsz és megfigyelsz, rájössz, hogy mennyire nyugtalan az elméd. Ha megpróbálod lenyugtatni, csak rosszabb lesz a helyzet, de egy idő után megnyugszik, és akkor lehetővé válik, hogy finomabb dolgokat is meghallj. Ekkor kezd el kibontakozni az intuíciód és elkezded tisztábban látni a dolgokat. Az elméd egyszerűen lelassul, a pillanat kitágul. Sokkal többet veszel észre, mint korábban.”

A tudatos jelenlét nem garantálja azt, hogy tökéletes vezetők leszünk. De egy olyan segítséget jelenthet az életünkben, ami segíthet abban, hogy a vezetői szerepben is megtaláljuk az elégedettséget és az áramlatélményt – és ebben tudjunk másoknak is segíteni. A vezetői kiégés ellen sokféle módon védekezhetünk: segíthet a terápia, a testmozgás, a relaxáció. A tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlása olyan módszer a kiégés megelőzésére, ami nem csak hatékonyabb vezetővé tesz minket, hanem a munkára való hatékonyabb fókuszálásban és a testi-lelki egészségünk megőrzésében is segít. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója például így írja összegzi az élményeit: „Épp most fejeztem be egy 10 napos csendes, meditatív elvonulást. Huhhh, igazi ‘újraindítás-élmény’!”.

Dr Szondy Máté

2020. Február