head-small-image
Home office
2020.04.09. 10:55

Karantén-office – Amikor az otthoni munkavégzés nem önkéntes (2.rész)

Sorozatunkban a rendkívüli körülmények közötti otthoni munkavégzés adottságait vizsgáljuk. Előző írásunkban megnéztük, milyen eszközöket lehet hasznos a csapatműködés fejlesztéséből átemelni a család együttműködésének javítása érdekében. Most nézzük, mit tudunk kezdeni az elfolyó energiákkal.

Energia-visszatöltés


A fókuszált munkavégzés, a jelenlét, az, hogy figyeljünk a feladatokra, vagy hogy válasszuk el a munkát és a magánéletet, a család – főként gyerekek – mellett nehezen, vagy nem kivitelezhető. A gyerekek otthoni tanulását sok otthon dolgozó szülőnek támogatnia kell, oda kell ülni a gyerek mellé, elmagyarázni a feladatokat, vagy épp kezelni a fáradt, kimerült gyerkőc ellenállását, amivel sírás, rosszalkodás, hiszti formájában is találkozhatunk. Így a szülő vagy azt a megoldást választja, hogy folyamatosan megszakítja a tevékenységét, ezért nem tud elmélyült munkát folytatni, vagy a feladatok elvégzését a gyerekek ébredése előtti időszakra, vagy a tanulásuk utáni időszakra ütemezi át, 4-6 órával meghosszabbítva munkaidejét. Sajnos ezek a megoldások nagyon is életszerűek manapság, és gyakran – ha pl. egyedüli szülőként van valaki ebben a helyzetben – nincs is más alternatíva.

Ebben a helyzetben fokozottan kell figyelni arra, hogy a fizikai, szellemi, érzelmi kimerülés már egész rövid távon jelentkezhet, ezért az energia visszatöltésére tudatosan kell időt és figyelmet fordítani.

Próbáljunk legalább napi 10-15 percet elcsípni én-időre, amikor csak magunkkal foglalkozunk. Én ezt az időt rendszerint a nap elején, vagy végén tudom megteremteni, de lehet erről is egyeztetni a családban, hiszen mindenkinek szüksége van egy kevés feltöltő egyedüllétre. Fontos, hogy ezt ne spóroljuk el, ne feledjük, ha rajtunk nincs oxigénmaszk, nem tudunk segíteni sem.

Ütemezzünk be közös tevékenységeket, vagy valamiféle játékot, hogy ne csak a feladaton, hanem a szeretetteljes kapcsolódáson is legyen hangsúly. Kikapcsolhat a közös főzés, és itt az ideje, hogy elővegyük a társasjátékokat. Utóbbira remek ötleteket lehet találni a neten, amik a kicsiket is hosszú időre lekötik, és nem igényelnek nagyobb energiabefektetést.

Figyeljünk az életmódunkra, bezárva ugyanis könnyebben és hamarabb nyúlhatunk csokihoz, több kávé fogyhat, kevesebbet mozgunk, és nagyobb a veszélye a digitális mérgezésnek is. Igyunk kellő mennyiségű vizet, iktassunk be akár rövidebb időtartamú mozgást a munkanapba – ezt tehetjük együtt is – és pihenjünk/aludjunk eleget.

Különösen akkor, ha több gyerek van a háztartásban, érdemes a vezetőnkkel beszélni a terhelés mértékéről, és a feladatok ütemezéséről is – inkább rövid távon legyen kisebb a teljesítményünk, mint hosszú távon – krónikus stressz, vagy kiégés miatt.
 
A következő részben az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó vezetői kihívásokkal foglalkozunk.

Pannonjob

  1. április 9.