Fejléc grafikai elem

Érdekességek, aktualitások

2024.05.22. 13:24

Hatással vagy! – az egyéntől a szervezetig

Olvasási idő: 2 perc

Szerző: Mosolygó Andrea

A napokban került elém a Forbes magazin egyik tavalyi száma, ahol Pistyur Veronika a Bridge Budapest nonprofit szervezet munkásságáról és a Legacy Leader fogalmáról beszél. „A legacy leader olyan (üzleti) vezető, aki a személyes agendáján túlra tekintve szeretne hatással lenni a világra. Hosszú távú víziója van és elkötelezett a jövőért, a jövő generációiért. Érti a felelősségét és a strukturális változások érdekében akár lépéseket is tesz.

 

Hatással vagy! – az egyéntől a szervezetig
A példamutatás jó szándékával és a szemléletformálás vágyával. Mindezt erős személyes integritással, érzelmi tudatossággal és sziklaszilárd értékekkel teszi.” – írja Veronika. Ahogy ezeket a sorokat olvastam - önkéntelenül HR-es kontextusból vizsgálva a mondandóját - befészkelte a fejembe magát a gondolat, hogy ez szólhatna az emberi erőforrás menedzsmentben dolgozó vezetőkről, munkatársakról is, megalkotva ezzel a legacy HR menedzser fogalmát, ha úgy tetszik.

A fentiek alapján a legacy HR Vezető nem más, mint egy olyan humán területen dolgozó menedzser, aki a személyes agendáján túlra tekintve szeretne hatással lenni a munkavállaló munkahelyen eltöltött idejének teljes egészére, rajta keresztül a kollektívára és a teljes vállalati szervezetre. Hosszú távú víziója van, és elkötelezett a dolgozók jövőjéért, a munkahelyi körülmények javításáért. Érti a felelősségét, hiszen a HR-es kolléga az, akivel a munkavállaló már az első munkanapját megelőzően találkozik, akinek magatartása, hangulata már az első perctől kezdve befolyásolja a dolgozó szervezetről alkotott véleményét és ezáltal befolyással bír a munkahelyi integrációs esélyeire is. Az elkötelezett HR-es „a példamutatás jó szándékával és a szemléletformálás vágyával végzi feladatait, és mindezt erős személyes integritással, érzelmi tudatossággal és sziklaszilárd értékekkel teszi.”

A HR szakemberek vállalatra gyakorolt hatása párhuzamba állítható a vállalatvezető társadalomra gyakorolt hatásával. Az emberi erőforrásokért felelős kollégák létfontosságú szerepet játszanak minden szervezetben. Ők felelősek a legjobb tehetségek bevonzásáért, megtartásáért és fejlesztéséért, valamint a pozitív munkavállalói kapcsolatok fenntartásáért és a konfliktusok kezeléséért. Ha azonban a HR-szakemberek negatív hozzáállást tanúsítanak, az káros hatással lehet a vállalatra, a munkavállalókra és a HR-szakember saját hírnevére egyaránt.

A legacy HR vezető kiemelt szerepet tölt be a felvételi folyamatok, meetingek során is. A bértárgyalásokon empatikusan és professzionálisan képviseli a munkavállalók érdekeit, miközben stratégiai szemlélettel gondolkodik a cég hosszabb távú céljait is szem előtt tartva. A konfliktuskezelésben is kiemelkedő a szerepe, hiszen képes hidat építeni a felek között, és konstruktív megoldásokat találni a problémákra. A tárgyalások során kiemelt figyelmet fordít a kommunikációra, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a felek kölcsönösen megegyezésre jussanak.

HR szakértő, aki tudatosan pozitív hatást szeretne gyakorolni környezetére, és nem csupán egy munkakört tölt be, hanem hivatást gyakorol. Elkötelezett a humán erőforrás terület iránt, és azon fáradozik, hogy a munkahelyek emberközpontúbbá, fenntarthatóbbá és igazságosabbá váljanak. Tevékenységével nem csupán a munkavállalók és a szervezet, de a teljes társadalom számára is értéket teremt.

A „legacy HR” megteremtésében azonban éppen akkora szerepet játszik az egyén belső késztetése, mint a szervezet által teremtett körülmények és HR cégfilozófiában betöltött szerepe. A vállalat feladata, hogy felismerje a HR-ben rejlő lehetőségeket, és támogassa azon elhivatott szakemberek kiteljesedését, akik a jövőben felelősesen tudják betölteni ezt a minden területre hatást gyakorló szerepkört.
Forrás:

https://forbes.hu/legyel-jobb/legacy-leader-kutatas-2023-bridge-pistyur/

https://bridgebudapest.org/hu/